Ez egy örök kérdés, ami mindig is megosztotta az izmosodni, erősödni vágyók közösségét. A kondisok a teremre és a nehéz súlyokra esküsznek, a saját testsúllyal edzők pedig a rudak mellett kardoskodnak, de vajon tényleg ennyire fekete-fehér a dolog, tényleg csak az egyik működhet?
Nézzük szépen sorjában. Először is, a legfontosabb kérdés, hogy mi a célod, lényegében ezen múlik, melyik mellett teszed le a voksod.

Nagy, látványos izmok érdekében a testépítés a te sportod, ha viszont egy vékonyabb, de annál funkcionálisabb fizikumra vágysz, akkor irány húzódzkodni! Erőszinted mindkét módszerrel drasztikusan el kezd nőni, ha jól csinálod, ugyanakkor az alap kondíció mellett igencsak eltérő specifikus képességekre tehetsz szert a különböző módszerekkel. Lássunk is egy példát, mit értek ezalatt.

Deadlift (felhúzás), egy haladóbb súlyzóval végzett gyakorlat

Muscle up, a végrehajtásához már komolyabb erőszintre van szükség

A felhúzás és a muscle up is egy haladó gyakorlat, de jól bemutatja a különbségeket.
Fontos szempont még, hogy hol szeretnél edzeni. Ez is egy nagyon megosztó kérdés a két sport pártfogói között. Ugyanis a kondizást terembe tudod csinálni, beszédes is a neve konditerem, bár vannak kivételek, Venice beach gym california, de a nagy többségünk nem olyan szerencsés, hogy itt eddzen minden nap úgyhogy marad a zárt tér.

Venice beach, szabadtéri kondipark

Ellentétben a calisthenicset (másik megnevezése a saját testsúlyos edzésnek) általában szabadtéren tudod űzni, közben barnulni a friss levegőn, egyfajta szabadtéri edzőparkban, bár ez nem szab keretet semminek, ha van egy rúd, vagy tudod mit még az se.. akkor is több száz gyakorlatot tudsz elvégezni.

Néhány szóban megemlíteném a költségeket is, ami plusz 1 pont a sajáttesteseknek ugyanis míg az gyakorlatilag ingyen van, addig egy jó súlyzós edzést nehéz lenne kivitelezni üres pénztárcával. Itt számolni kell kondi bérlettel is, vagy a súlyok nem éppen olcsó költségeire is, ha arra adod a fejed, hogy saját felszereléssel pakolod tele a nappalit.

Most, hogy jó pár különbséget felsoroltam, azért szeretném bemutatni, mik is a közös dolgok és azt is elmondom, én mit is ajánlanék, miként érdemes belevágni egyikbe-másikba.
Ezeknek az edzésformáknak a lényege az, hogy erősebb, egészségesebb, jobb kiállású legyél azt hiszem, ebben mindenki egyetért velem. És szerintem már itt értelmetlenné válik az, hogy teljesen elzárkózz akár a súlyzóktól akár a saját testsúllyal végzendő gyakorlatoktól.
Remek kiegészítői egymásnak, a cikk elején említettem, hogy a testépítő edzés fő célja az izomépítés, míg a calisthenicsnek a robbanékony, funkcionális erő. Na de ki ne szeretné egyszerre mindkettőt elérni..? És ez meg is valósítható, ha okosan szinergikusan végezzük mindkét edzésfajtát. Az arányokat pedig a célodhoz igazíthatod, ha például célod az 50 centis kar, akkor nagyrészt a termet érdemes preferálod, de kisebb részben befigyelhet pár húzódzkodás, tolódzkodás is, azért azzal is lehet szép izmokra szert tenni.

SALUTE! #BarBrothers @BarBrothers 🇷🇸 🇲🇪

Lazar Novovic (@lazarnovovic) által megosztott bejegyzés,

 Lazar Novovic egy nagyon magas szinten lévő street workout-os 

Egy kezdőnek egyébként a legjobb módszer az alap sajáttestsúlyos gyakorlatok elsajátítása, értem itt a szabályos húzódzkodást, teljes tartományos fekvőtámasz, lábemelés nyújtott vagy hajlított lábbal, guggolás, ha ezek mennek szabályosan, akkor érdemes súlyt venned a kezedbe.

Elengedhetetlen itt még megemlíteni a táplálkozást, mint közös pont, amit most nem szeretnék részletezni, mert sose lenne vége a cikknek. Minőségi, teljes értékű táplálékok, magas fehérjetartalom és egyéb közhelyek az alapja mindkét spotnak, ha tényleg fejlődni szeretnél, és nem csak azért csinálod, mert jól hangzik a haverok előtt, hogy te milyen kemény vagy, mert gyúrni jársz.

Áttekintés

Kinézet: nagyobb izomtömeg érhető el, definiáltabban, jobban tudod formálni a kevésbé izmos testrészeket külön-külön akár
Fejlődés: eltérő nehézségű súlyokkal könnyen kiválaszthatod a legmegfelelőbbet a számodra, egyszerűen tudod dolgoztatni a különböző izomcsoportokat, ezáltal gyorsabban regenerálódhat, egy-egy terület
Erőszint: Könnyedén elbírod magad, mászni, lógni gyerekjáték

Kinézet: könnyen építhetsz szálkás izomzatot, testalkattól függően nagyobb izomzatot is
Fejlődés: komoly kitartás kell egy-egy gyakorlat szabályos végrehajtásának megtanulásához, legtöbb esetben, több izomcsoport is dolgozik egyszerre, akik heti 2-3 alkalommal edzenek azoknak jó, de haladóbbaknál már kevésbé, nem tudja pihentetni bizonyos izomcsoportjait
Erőszint: Könnyen emelsz meg, tolsz el nehezebb dolgokat is

Share This