Olvasószoba
A májunk tisztítása

A máj tisztítása különösen fontos azoknak, akiknek a testműködése renyhe, akik rosszul bírják az alkoholt, akik egyes ételeket nem bírnak enni, és akiknek zöldes barna vagy mogyoróbarna a szemük. Ha azt vesszük észre, hogy ki nem állhatjuk a zsíros sültek látványát vagy szagát, az kétség kívül annak a jele, hogy valami gond van a májunkkal.

Bővebben...
 
Amit a víz ivásáról jó tudni

“Olyan sok dolog van, amiről tudni kellene még az embereknek. Így csak sodródnak az éppen divatos irányzattal. Ez pedig annyi baj forrása lehet…”

A Hagyományos Kínai Orvoslás szemszögéből a vízívás és a vízbevitelről szeretnék megosztani Önökkel néhány gondolatot.

 

Bővebben...
 
Amikor a szeretet önmagában nem segít

Allergia, rémálmok, éjszakai ágybavizelés, dadogás, iskolai nehézségek, hiperaktivitás, agresszió, szorongás stb. olyan fogalmak, amelyek a „problémás” gyermekek szülei számára már jól ismertek, és megoldásuknál a szeretet és az odafigyelés már nem elegendő.

Bővebben...
 
Az emberi lélek mélységei

 

A Nők Lapja februári számában találkoztam Müller Péter a szeretetről szóló cikkével. Ebben a cikkében ír arról, hogy olvassa, sőt tanulja Bert Hellinger könyveit és egy kérdést szívesen feltenne neki.
 Hol van a kollektívum határa?
 Ki az, aki a múltban és a jelenben a „családomhoz tartozik?
 
Mint Peter Orban tanítványa, és gyakorló családállító terapeuta szeretnék hozzászólni a cikkben felvetett kérdésre.
 
Bővebben...
 
A leghatékonyabb trükkök a fogyókúrához


Mindenki tudja, hogy a testsúlyproblémák nem csak az öröklődésre vezethetők vissza, hanem szerepet játszik a kialakulásában a helytelen táplálkozás is. Íme néhány trükk amivel költségek nélkül is fogyni lehet:

Bővebben...
 
Kurkuma fűszernövény-nem csak fogyókúrázóknak

Egy érdekes fűszernövényre szeretném felhívni a figyelmet, amely a fogyókúrában sikeresen lehet alkalmazni. Ez a csoda növény a : kurkuma /sáfránygyökér/
 Nálunk eddig elsősorban fűszernövényként alkalmazták, főleg azért, mert szép sárga színt ad az ételeknek. Nemcsak az ételek ízesítésére és színezésére kiváló, de tartósítószerként is hatásos. Kellemes ízt és színt biztosít a párolt rizsnek, a húslevest pedig aranysárgává varázsolja. Erőteljes aromája miatt csak mértékkel adjuk az ennivalóhoz.
Bővebben...
 
Szenvedélybetegségek és a család kapcsolata

Kábítószer-függőség,, az alkoholizmus, a depresszió, a legveszélyesebb extrém sportágak, valamint /az enyhébb vagy komolyabb/ hajlam az öngyilkosságra. Mind-mind szenvedély betegségek.
 
Bővebben...
 
A pikelysömörről ferde szemmel

 

A kínai orvoslás szemszögével nézzük meg most ezt a betegséget./ A cikk után található a kínai felfogás értelmező szótára./
A bőrfertőzések kialakulásakor gondolnunk kell a legkülső energiaféleség, vagyis a védekező energiára. Ezt az energiát a máj és a vese készíti a táplálék tiszta részéből /abból a részéből, ami már nem kíván további feldolgozást/. Ezt az energiát a két szerv tárolja, és szükségleteknek megfelelően szabadít fel belőle./Ez megegyezik a modern tudomány által a májnak és a mellékvesének tulajdonított szereppel: a glikogén-,illetve a kortikoszteronid-felszabadításával/.
Bővebben...
 
A méhnyakrák megelőzése

 

A legtöbb nő természetesnek veszi és elviseli a nem normális menstruációs jelenségeket. Elhiszik azt az elméletet, hogy az átlagos jelenti a normálisat, és azt hiszik, hogy sok kóros állapot tulajdonképpen normális, pusztán azért, mert gyakran fordul elő.
Bővebben...
 
A betegség üzenete

 

A betegség a lélek gyógyulási folyamata.
Ha valaki megbetegszik, a fájdalom és a szenvedés arra kényszeríti, hogy mindent megtegyen azért, hogy, visszanyerje egészségét.
Az egészség azt jelenti, hogy jól érzi magát az ember. Az egészség ugyanis azt jelenti, hogy összhangban vagyunk mindazzal, ami a testünkhöz és a környezetünkhöz tartozik, és a jó lelkiismeret is ugyanezt jelenti.
Bővebben...
 
Miért beteg folyton a gyermekem?

 

Vagy 8 ezer könyvet adtak ki az elmúlt 25 évben a gyermekgondozásról. A szülők bizonyára mindent megtesznek, hogy egészséges fiatalokat neveljenek.
 
 Miért van akkor az ország több ezer rendelője tele náthás, kimerült, allergiás, lázas, leromlott egészségi állapotú, vérszegény, szemüveges, pattanásos, túl sovány és kövér gyerekkel?
Bővebben...
 
Az egészségtelen táplálkozásról

 

Egyre sokasodnak a tudományos bizonyítékok, amelyek a teljes értékű tápanyagok kulcsszerepét hangsúlyozzák az egészség, vitalitás és hosszú élet megőrzésében. A zöldségekben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonafélékben és halakban található tápanyagok olyan szorosan kapcsolódnak az egészség és jó közérzet megőrzéséhez, hogy világszerte a hatóságok arra bíztatnak hogy a krónikus betegségekkel való harc elsődleges eszközeként fogyasszunk többet ezekből az élelmiszerekből. Íme három, a legnagyobb kutató központokban végzett, vezető tudományos magazinokban nemrég megjelent tanulmány, amelyek mindegyike megerősíti ezt az üzenetet:

Bővebben...
 
Az egyszerű meghülésről

Cikkünket egy igaz történettel kezdjük, miszerint egy orvos így nyújtotta át a receptet betegének: "Gyorsan használja, amíg még úgy tudjuk, hogy gyógyít".  Ha megértjük a meghüléses betegség folyamatát, rájövünk arra is miért mondhatott ilyet egy orvos.

Bővebben...
 
Az immunrendszer erősítése a táplálkozással

A kínai orvoslás szerint a táplálkozásnak fontos szerepe van az egészség megőrzésében. Az élelemnek gyógyító erőt tulajdonítanak. Egyes ételek több szervre is pozitív hatást fejtenek ki. Például a sárgarépa a tüdőre és a lépre, a zeller a gyomorra és a vesére egyaránt hat.

Bővebben...
 
A férf a nő és kettőjük kapcsolata

A családfelállítás módszere a rejtett konfliktusokat hozza a felszínre, de nem merült ki csak ebben, hanem megoldásokat is kínál azokra. Megmutatja a kivezető utat egy-egy sorstévesztésből, és erre az útra az érintett személyt rávezeti. Ez a családfelállítás lényege.

Bővebben...
 
Táplálkozás és egészség

A gyerekek,- ha hagyjuk- születésüktől fogva szinte mindig a fejlettségi szintjüknek és szükségleteiknek megfelelő ételeket választják. A gyerekek gyorsan nőnek, ezért sok fehérjére van szükségük, ami a húsban, a tojásban és a hüvelyesekben található, kiegészítve rengeteg zöldséggel. Bízzunk ítélőképességükben és kínáljunk gyermekeinknek értékes élelmet...

Bővebben...
 
Egy életet megkeserítő probléma: a vizeletcsöpögés

 

A "gyengébbik nem" az első számú áldozata a betegségnek: anatómiai adottságok, a terhesség valamint a menopauza (változókor) okozta szövet- és izomgyengülés okozhatja leggyakrabban a bajt.
Azért az "erősebbik nemet" sem kerüli el teljesen ez a probléma. A férfi inkontinencia fő kiváltó okai között szerepel a prosztata-megnagyobbodás, egy operáció utáni állapot vagy az előrehaladott életkor.
Szeretnék beszámolni, hogy milyen jó eredményeket értem el ennek a betegségnek a gyógyításában.
Bővebben...
 
Őszintén a vitaminokról

Ne hagyjuk félrevezetni magunkat!
Több évtizedes kutatás vagy szenzációhajszolás?
 
Az utóbbi időkben, a médiában számos olyan hírek kaptak szárnyra, melyek új megvilágításban tüntetik fel a vitaminokkal és ásványi anyagokkal történő étrend-kiegészítést. Némelyik cikk azt sugallja, hogy akár veszélyes is lehet.
Legtöbbször szenzációhajszolásról van szó és nem a teljes igazság feltárásáról.
Bővebben...
 
Jin és jang az étkezésben

 

Egy nagyon érdekes könyv került a kezembe, az öt elemen alapuló étkezésről. Ami meglepett, hogy milyen egyszerűen lehet beilleszteni az öt elemen alapuló táplálkozást mindennapi szokásainkba, étrendjeinkbe.

Bővebben...
 
Az élesztő mint étel és orvosság

Mi is az élesztő?
Az élesztő, a növényi eredetű élet első képviselője a földön, valószínűleg véletlenül kezdte használni az ember.
Az élesztő vörösvértest nagyságú aprócska sejtekből álló növényféleség, a sejtek csak lazán kötődnek egymáshoz, mint egy szőlőfürt szemei. Abban különbözik az összes többi növénytől, hogy a sejteket nem veszi körül cellulóz. A cellulóz tartalmú növényeket az ember, főzéssel bontja le, a növényevő állatok a gyomor első részében erjesztik meg a táplálékot, és bontják le a cellulózt.
 
 
Bővebben...
 
Rákbetegek és családi sors kötődések

 

A rákos megbetegedések számának drámai emelkedése - az orvostudomány nagyléptékű fejlődése ellenére is – megmaradt a jelenkor rémálmának.
A Hellinger-féle családfelállítási terápia egy új lehetőséget nyitott meg e súlyos betegség kialakulásának megértéséhez, megoldásához.
Bővebben...
 
Mitől válik a nő nővé, a férfi férfivá?

 

Hogyan befolyásolja a párkapcsolatot a férfi és a nő a saját szüleikhez való viszonya
Aki még nem ismeri a Hellinger-féle családállítás terápiának ezt az új formáját, olyan fogalmakkal találkozik, amelyek ellentmondani látszanak a modern, felvilágosult gondolkodásnak. Lelkiismeret, bűn, kötödés, rend, alázat, szülők és az ősök tisztelete.
Az általa kifejlesztett terápiával szerzett tapasztalatai során megfigyelt bizonyos összefüggéseket az emberek problémái és a családjuk között.
 
Bővebben...
 
A tic betegség esettanulmánya

 

A tic-eknek nevezett ismétlődő, akaratlan mozgások és irányíthatatlan hangadások tartós, együttes vagy váltakozó fennállása jellemzi a betegséget.
Bővebben...
 
Probiotikumok a hasznos bacik

Az emberi szervezet az idők kezdete óta élvezi a bélrendszerünkben természetesen jelenlévő egészségvédő baktériumok jótékony hatását. Azzal párhuzamosan, hogy egyre több tudományos bizonyíték van ezeknek az élő mikroorganizmusoknak - a probiotikumoknak - egészségvédő hatására, egyre nő a fogyasztói tudatosság és kereslet az olyan élelmiszerek és táplálékkiegészítők iránt, amelyek azt ígérik, hogy ezt biztosítják. Azt, hogy a tudományos közösség mennyire tartja fontosnak a mikrobák meghódítását; fémjelzi az a tény, hogy ez az Amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet által 2008-ban végzett orvosi kutatás (Human Microbiome Project) egyik kiemelt prioritása. Hogy ez mennyire fontos a fogyasztók számára bizonyítja a tény, hogy a táplálék-kiegészítők közül a probiotikumok jelentik a leggyorsabban fejlődő, kétszámjegyű növekedést mutató szegmenst világszerte, és 21.3%-os növekedést az egyesült államokbeli Nutrition Business Journal tájékoztatása szerint.

 

Bővebben...
 
Családállítás

"Bert Hellinger összezavarta a fejemet és a lelkemig hatolt. Elbizonytalanított, megbotránkoztatott és kíváncsivá tett. Sok gondolatát első pillantásra szinte ijesztően ismerősnek találtam..." Gabriele ten Hövel

 

Bővebben...
 
Antioxidánsok

Antioxidáns alatt leggyakrabban az élő szervezetben, illetve a táplálékban található, természetes vagy mesterséges vegyületeket értjük. Ezek az anyagok rendszerint szerves vegyületek, de találhatunk közöttük vegyértékváltásra hajlamos fémeket, valamint fémorganikus komplexeket is.

Az élő sejtek ATP termelő, azaz energiafelszabadító szervecskéiben, a mitokondriumokban az energiafelszabadító folyamat (oxidatív foszforiláció) során természetes módon keletkeznek peroxid- és szuperoxid gyökök. Ezeket a sejtek a saját antioxidánsaikkal hatástalanítják. Bizonyos helyzetekben (például stressz, betegség) a szabad gyökök száma megnő, és a szervezet nem képes elegendő antioxidánst termelni. Az idős, beteg szervezetben az antioxidánsok hatása, és mennyisége is csökken.

 

Bővebben...
 


feed-image Hírcsatorna

Netvegyes